Pitanje:
Kako popraviti odnos sa sestrom?
Gonni
2019-09-29 20:22:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moja sestra i ja bile smo najbolje prijateljice u odrastanju. U posljednjih nekoliko godina upoznala je, izašla i udala se za tipa s mentalnim problemima koji utječu na njihov svakodnevni život. Moja sestra nije znala opseg njegovih problema tek nakon što su se vjenčali (i da budem iskren - mislim da moj BIL nije ni znao koliko će se mučiti).

Ishod je takav moj BIL zahtijeva redovito uvjeravanje i podršku. Bori se s gužvom. Kaže da ne može raditi (što nije bio plan prije vjenčanja) pa moja sestra radi kako bi ih podržala oboje. On upravlja nekim manjim kuhanjem i čišćenjem u kući, ali glavninu kućanskih poslova čine moje sestre, uključujući bavljenje telefonskim pozivima, računima itd.

Kao rezultat, novca i vremena moje sestre nema dovoljno. Uvijek izgleda iscrpljeno kad je vidim. Žao mi je, podjednako, znala je barem polovicu njegovih problema kad ga je upoznavala, pa je dragovoljno preuzela puno toga.

Moj je problem što je sada moj odnos s moja se sestra potpuno promijenila. Od vjenčanja nismo proveli vrijeme samo nas dvoje (premda sam pitao). Kad god radimo nešto s BIL-om i prijateljima, često moram ponuditi da platim aktivnost, jer si to moja sestra ne može priuštiti. Pokušao sam provesti vrijeme s BIL-om barem nekoliko puta mjesečno kad dobijem radni dan s ranim završetkom, a moja sestra još uvijek ne radi. U autu sam podigao BIL dizala jer on ne vozi. Ali sada se počinjem osjećati kao pomoćnik, a ne kao brat.

Posljednji čavao u lijesu, da tako kažem, bio je nedavno. 2. godišnjica mog BIL-a i sestre. Dao sam im novac na kartici. (Znao sam da žele novac više od osobnog poklona). Bilo je to više novca nego što sam si razumno mogao priuštiti, a uz to je bilo i gore spomenutih stalnih kupnji (koje sam obavio s namjerom da pomognem svojoj sestri da naše prijatelje vidi u suprotnom, mogla bi odbiti njihove pozive). Rekli su hvala dok sam im uručivao čestitku. Ali zvučalo je isto kao i hvala što biste mogli reći bilo kome tko vam doda neki predmet. A nakon toga nisam dobio ništa. Gotovo se pitam jesu li očekivali više novca i bili razočarani ili su bili sretni i jednostavno se nisu potrudili poslati poruku da bi zahvalili kad su otvorili karticu.

A za svoju godišnjicu mogli su idu na prvi godišnji odmor u inozemstvo u godini. Ne zamjeram ovo svojoj sestri - treba joj predah! Ali ove godine nisam imao godišnjeg odmora u inozemstvu, jer su moja sredstva tako tijesna, i počeo sam se prisjećati svih vremena kada sam morao platiti njihove stvari dok su štedjeli za ovo putovanje. Shvatio sam da sam im previše pomogao. I za to su se donekle uzimali zdravo za gotovo.

Imaju novog mačića i zamolili su me da ga čuvam 3 dana. Rekli su da mačkama ne treba puno pažnje, pa sam, iskreno govoreći, očekivao da ću upasti možda dva puta dnevno i razvrstati hranu i vodu i možda se sat vremena igrati s mačkom. Ispostavilo se da mačići ne bi trebali ostati sami duže od nekoliko sati (otkriveni putem prijatelja, a zatim putem interneta). Stoga sam morao preurediti tone svog dnevnika tijekom ova 3 dana kako bih se osjećao kao da ovo mače neće ostati emocionalno uništeno od samoće ili da sebi nanosi štetu. Iznenađujuće je iscrpljujuće - mačić danju jedva spava i upravo sam otkrio da prijatelj koji će sjediti u kući i mačka koja će sjediti za njih kad isteknu 3 dana zapravo dolazi kasno u dan 4, tako da sam i dalje će morati doći tamo i brinuti se o mačiću i na dan 4.

Ukratko - osjećam se kao da mi je sestra istrošena i da sam sada samo štaka u njenom životu. Nemamo privatnih chatova, vidim je s prijateljima tek kad sam joj ponudio da to financiram, a na svemu što činim za nju ne čini mi se zahvalnim. Kako to mogu riješiti sa sestrom da popravim našu vezu? Znam da s BIL-om nikada neće biti uistinu isto, ali želim da funkcionira. Ona nema pojma kako sam ili trebam li pomoć. Što mogu reći ili učiniti kako bih pokušao ponovno sastaviti ovaj odnos?

Jedan odgovor:
Prince Campbell
2019-09-29 20:40:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vršite veliki nepotrebni pritisak na sebe.

I ja imam braću i sestre koji su jako zauzeti / pod stresom itd. Moja je odgovornost da im uvijek budem na raspolaganju, ali njihova je odgovornost da odvoje vrijeme .

Nekoliko puta mjesečno, nazovem / pošaljem poruku različitim članovima obitelji koje ne viđam često i kažem im da mi treba 10-15 minuta da ih nadoknadim. Zovu me kad mogu.

Predlažem da kažete svojoj sestri da vam treba 15 minuta njezinog nepodijeljenog vremena. Može shvatiti kad je ima. Na taj način skidate pritisak sa sebe. A možete reći sve što želite reći kad ona za to ima vremena.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...